top of page

Leica X Vario (typ 107) do tašky pro kliďasy

Co může být Variabilního na kompaktu se zoomem, lze jen těžko odhadnout, než se opravdu zamyslíte nad významem tohoto označení. Ano, modří už vědí – jedná se o variabilní, tedy proměnné ohnisko. A ano, až tak triviální to je. Ale v jednoduchosti je přeci krása, není-liž pravda? Úvod máme tím pádem za sebou, pojďme dál.


Balení standardní „lotos“ jako u každé Leicy od modelu X výše. Vytáhnete pojistnou chlopeň a krabice rozkvete do čtyř stran a odkryje tak skrytou „šperkovnici“. Nabíječka s vidlicemi pro celý svět je standard. Uvnitř pěkný kus fototechniky, v kovovém provedení, tvarově na první pohled jasno – toto je Leica! Je to až úchylné, jak lze Leicu detekovat na první vzetí do ruky. Ovládací prvky jako u Leica X2, takže na vrchu těla spoušť s přepínačem pro snímání a vypnutí, volič clony a volič času. Na levé straně integrovaný blesk, který se aktivuje šoupětem na zadní straně těla. Proti menšímu Xkovému modelu však nechybí klasický schod, který převzal tento model od větší Leicy M. Na rozdíl od menší X2 má však tento model funkční obruče na objektivu (díky hoši!). Blíže k frontální čočce je volič ohniskové vzdálenosti, blíže k tělu potom ostřící kroužek. CMOS senzor je ve velikosti APS-C a dává rozlišení 16,5Mpx. Ohniskový rozsah objektivu Vario – Elmar je 28 – 75mm se světelností f 3,5 – 6,3 na nejširším, respektive nejdelším konci.


Jak již technické parametry napovídají, nejedná se o výkřik světelné techniky. Svatební fotografové, zvyklí na 24-70/2,8 jsou se svým nadšením vedle. Toto není žádný rychlík, cvak, cvak, ještě hubičku a půjdeme támhle do parku nafotit nevěstinku. Tohle je těžká filozofie, určená pro kliďasy, milovníky světla, architektury a přírody. Ideální sestava je Leica X Vario, karbonové Gitzo a dejme tomu 13“ MacBook PRO. K tomu stan a dobré boty, nebo obytné auto a divočina. Každopádně je to pro ty, kteří jsou ochotni ráno vstávat možná za tmy a večery netrávit u televize, protože v tu chvíli pořizují své krásné a dech beroucí expozice. Ne takové ty vyumělkované pomocí patnácti filtrů, což nevylučuje jejich použití, ale takové ty ryzí. Ty fotografie, nad kterými se pozastavíme, protože jsou přirozeně krásné. Mají duši, pointu, obsah. Protože pan fotograf ví co dělá a umí opravdu fotit. Nárokům na kresbu tentokrát odpovídá i 3“ LCD displej s rozlišením 920k ob. Hledáček opět za tučný příplatek, což je v tomto případě trochu bolestivé...


Leica X Vario je totiž na letmý pohled trochu líná. Než se nastartuje. Než zaostří. Alespoň, že spoušť spouští při zmáčknutí, protože jinak bych se asi zbláznil v prvním kole! Takže nádech, výdech, uklidni svou mysl. V tu chvíli vám dojde, že s tímhle prostě nebudete cvakat děti lítající po zahradě. Ale naopak si ho s sebou vezmete na chlapskou výpravu do hor, nebo až pojedete zítra ráno v pět na ryby. Je to totiž pan kreslič. Fotky jsou tak fantasticky prokreslené a ostré, až vám to vyrazí dech. Síla leikových objektivů zde nastupuje v plné parádě a na své si přijdou zejména milovníci hlubokých, prokreslených a ostrých scén. Chce to svůj čas, vnímat světla a stíny, najít ten nejlepší pohled a zmáčknout spoušť.


Přemýšlel jsem proč. Proč takový model nemá světelnost 2,8 a ostření rychlé jako blesk. A jediný důvod, který mne napadl? Protože Leica!

Prostě jsem příliš zparchantělý dnešní technologií a přestávám cítit vůni minulosti, historie a tradičních postupů. Dnes si každý koupí nějakou zrcadlovku se seťákem, na facebooku si dá za jméno kouzelné slovo „photographer“ a je z něj všeuměl, všeználek, všudybylek a hlavně profík. Samozřejmě, ta dosažitelnost generuje určité procento od Boha talentů, kteří předkládají fantastickou tvorbu s technikou, kterou by si tihle „mistři“ nevzali ani do ruky, protože je pod jejich úroveň, ale je to jen procento. Tak by se daly i celkem rozumně oddělit skupiny, pro koho ano a pro koho ne. Prostě toto není drahá kabelka, toto železo je třeba ovládat!

Protože Leica. Protože Leica stále drží své archaické principy, které jsou velmi rády zapomínané a přeskakované. Všechno hned, instantně, na počkání. Jsem bussy... OK, tak si tenhle model určitě nekupuj! Leica je nositelem pevných ohnisek. Pevná ohniska rozděluje do tří skupin, podle světelnosti, kterou nazývá ve svém slangu „podle rychlosti“. Takže f 1,4 jsou velmi rychlá skla, f 2 rychlá a f 2,4 standardní. Systém Leica M nemá žádný funkční zoom. Pouze více ohniskový objektiv Tri-Elmar 16-18-21/4. Jen tak mimochodem, ta 16ka je naprosto skvostná! Ale není to plynulý přechod, je to pootočení a cvaknutí. Protože si k tomu musíte změnit úhel pohledu v hledáčku, který máte nasazený v sáňkách – to, aby to nebylo tak jednoduché. Tak a teď tu máme kompakt s trafem v rozsahu 28 – 75. Je to kompakt, který má APS-C čip. Chceme skvostnou kresbu, protože Leica a protože nebude stát společně s fotoknihou, brašnou, náhradní baterkou a kartou v akci 9.990.- vč. DPH. Takže naše filozofie říká: rychlý bude model X s pevnou 35kou. A X Vario bude pro ty, kteří si za fotografií rádi dojdou a kteří si rádi počkají. Ti nepotřebují f 2,8, protože si stejně zacloní kvůli kresbě, takže to bude kompaktní, přenosné, špičkové a vejde se to hmotností do 680g.


De facto, na závěr tentokrát nemám, co bych dodal. Tentokrát je to naprosto jednoznačný závěr, neboť zaměření má svoje konkrétní hranice, které vyplňuje beze zbytku. Vše o menu, efektech, atd napsané v pojednání o X2 platí i zde. Výstup ve formátu JPEG je opět perfektní, zpracování jako u Leica. Navíc, pokud váš fotoaparát zaregistrujete, získáte licenci konvertoru Adobe Lightroom, což posune vaše snažení opět kupředu. Jen si nezapomeňte tu Retinu zkalibrovat a stáhněte si podsvícení o pět dílků. Pak můžete tvořit i někde v lese a těšit se ze svého snažení okamžitě, uprostřed klidu a čerstvého vzduchu. Obklopeni krásou, kterou zrovna vidíte i na displeji. Tak si srovnejte, jak se vám to povedlo!



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page